Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса

...
 Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса
Коментари Харесай

Четенето ни прави по-добри хора - вижте 20 причини да четем повече

  Всички сме чували, че четенето може да сътвори същински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и възприятията ни. Вярно ли е? В идващите редове ще откриете голям брой обстоятелства, които потвърждават, че четенето на книги е в действителност потребно занятие. Вижте!

1. Четенето облекчава напрежението

 Какво вършиме, когато сте уплашени? Слушате музика? Може би излизате на разходка? Изследователи от Университета на Съсекс ни твърдят, че просто би трябвало да почетете някоя забавна книга. Според тяхното изследване четенето е най-ефективният метод за борба със напрежението – най-малко спрямо музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое умерено заведение. Хората, взели участие в опита, са понижили равнищата си на стрес с над две трети единствено след шест минути четене.

За лечебното четене

2. Помага в борбата с безсънието

 Доказано е, че четенето е един от най-ефективните способи да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или тв приемника изпращат сигнали към мозъка, че е време да се разсъни. Същевременно четенето на обичаната книга в едва осветено помещение има противоположния резултат – мозъкът ви осъзнава, че е извънредно време да си почине.

3. Ченето ни прави по-съпричастни към другите

 Когато четете книги, изключително художествена литература, имате ли възприятието, че се пренасяте прочувствено в историята, че се чувствате обвързани по един или различен метод с героите? Експерименти демонстрират, че хората, които четат сходни творби и се усещат прочувствено свързани с историята, имат по-силна емпатия в същинския живот.

4. Четенето усъвършенства функционалностите на мозъка

 Научни проучвания, извършени от Университета Емори, потвърждават, че ставаме по-умни с всяка прочетена книга. В рамките на най-малко няколко дни след приключването на творбата, нашият мозък показва обилни положителни промени. Авторите на проучването настояват, че четенето усилва броя на невроните връзки в мозъка.

5. Книгите за самопомощ ни оказват помощ в борбата с депресията

 Според скорошно проучване четенето е един от най-ефективните способи за справяне с депресията. Пациенти, които е трябвало да четат книги за самопомощ, свързани с настроенията и борбата с депресията, са посочили доста по-ниски равнища на меланхолия спрямо тези, лекувани по класическия метод.

6. Четенето ви прави по-привлекателни

 Интелигентният и добре просветен човек е доста по-привлекателен от останалите. Очевидно е, че оня, който може  да поддържа диалог на най-различни тематики, постоянно печели вниманието и възторженостите на цялата група.

10 правилото на положителното четене преди лягане

7. Четенето окуражава слагането на цели и превъзмогването на компликации

 Изследователи от Университета на Охайо настояват, че колкото повече четем, толкоз повече започваме да се припознаваме в основните герои. Съответно – ни ние пренасяме и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това значи, че едно положително четиво може да ни стимулира да стартираме да търсим любовта на живота си, да осъществим своите цели на живота или просто да следваме нечий добър образец.

8. Хората, които обичат да четат, са по-активни в обществено отношение

 Изследване, извършено от National Endowment for the Arts демонстрира, че хората, които обичат да четат, са доста по-мотивирани да вземат участие в разнообразни културни или благотворителни събития.

9. Четенето усъвършенства паметта и мисловните качества

 Всеки път, когато четете, вие упражнявате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате смисъла им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти потвърждават, че четенето забавя стареенето на мозъка.

10. Четенето обогатява речника

 Когато четете, вие непрекъснато попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Не постоянно обаче търсите смисъла им, нали? Това е по този начин, защото постоянно можем да го разпознаем въз основата на подтекста. Четенето освен обогатява речника ви, само че и усилва вашата обща просвета и просветеност.

11. Четенето усъвършенства умеенето ви да пишете

 Когато четем, ние подсъзнателно „ имитираме “ метода, по който създателя написа и сервира нещата. По същия метод, по който музикантите се въздействат от съответен музикален род, по този начин и вие приемате стила на писателя, чиято книга четете сега.

12. Любителите на книги имат по-добро физическо здраве

 Изследователи от Университета Обърн ни твърдят, че хората, които обичат да четат, спортуват по-често и с доста по-голям възторг от останалите. Любителите на книгите прекарват повече време във фитнеса и вследствие на това са с по-добро физическо здраве.

Пет тактики за дейно четене

13. Четенето ви разрешава да бъдете по-открити и по-приятелски настроени

 Списание Creativity Research Journal разгласява забавно проучване, съгласно което художествената литература отваря съзнанието ви към нови хрумвания и уголемява вашите хоризонти. Като цяло след четене хората не усещат потребността от когнитивно сплотяване.

14. Четенето ви оказва помощ при ученето на непознати езици

 Хората, които четат постоянно, съумяват да усвоят нов материал доста по-бързо и с надалеч по-голяма лекост. Този феномен може да бъде следен най-добре при ученето на нови езици.

 15. Четенето има позитивен резултат върху умеенето ви да слушате

 Вярвате или не, четенето усъвършенства качествата ви на слушател. Т.е. – доста по-лесно ще разбирате нови думи и граматика. За тази цел обаче е целесъобразно да четете непрекъснато и на глас.

При четенето пътят е по-голям от крайния резултат

16. Четенето усъвършенства творчеството

 След като учители от университета Obafemi Awolowo вземат решение да включат комиксите в просветителната стратегия на дребните деца, те виждат, че този вид творби оказват позитивен резултат върху артистичните умения и творчеството на подрастващите. Книгите се отразяват на възрастните читатели по същия метод.

17. Четенето може да предотврати по-ранното развиване на Алцхаймер

 Според проучване, извършено от Националната академия на науките, хората, които обичат да четат или да вземат решение кръстословици, имат по-малък късмет да развият Алцхаймер. Мозъкът е орган, който, сходно на останалите ни елементи от тялото, също се нуждае от постоянни тренировки. Затова най-добре четете постоянно!

18. Четенето на глас на вашите деца ви разрешава да установите специфична връзка с тях. То усъвършенства взаимоотношенията ви

 Да, постоянно можете да прекарате времето си с тях и по по-различен метод. Психолози обаче ни твърдят, че гледането на телевизия дружно по нищо не може да се съпостави с това да им прочетете някоя хубава брошура на глас.

19. Четенето усъвършенства уменията ви да водите диалог

 Колкото повече четете, толкоз по-добър повествовател ще бъдете. Онези, които четат постоянно, ще знаят по какъв начин да филтрират ненужната информация и да показват една история по допустимо най-хубавия метод.

20. Четенето ни подтиква да създадем света по-добро място

 Четящите хора взимат присъединяване в благотворителни занимания три пъти по-често от останалите. Съответно – четенето ни прави по-добри хора, подтиква ни да помагане на тези, които имат потребност.

Инфо: www.obekti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР